Tutustumista ja feromoneja

Doris ja Juniori ovat nyt tutustuneet toisiinsa noin viiden päivän ajan. Karvakamujen tutustumista vauhdittamaan ostimme feromonihaihduttimen. Kissat erittävät suupielissä sijaitsevista rauhasista ns. naamaferomonia, jonka avulla ne mm. merkitsevät reviirinsä. Naamaferomonimerkit ovat rauhoittavia merkkejä, jotka luovat kissalle tuttuuden ja turvallisuuden tunnetta. Kissa hieroo naamassaan olevista rauhasista feromonimerkkejä myös ympäristöstä selkeästi erottuviin kohteisiin (vrt. puskeminen), jotka se on tutkinut ja todennut vaarattomiksi. Feromonihaihdutinta siis käytetään vähentämään kissojen stressiä monissa eri tilanteissa. (Feromonihaihdutin näkyy kuvassa sinisenä mollukkana töpselissä)

Liekö kyseisen feromonihaihduttimen ansiota, mutta tilanne tutustumisen suhteen on edistynyt huimasti! Ensikohtaamiset olivat yhtä sähinää, murinaa ja karvojen pörhistelyä. Tutustuminen aloitettiin pikku hiljaa pieninä hetkinä kerrallaan. Kauempaa tutkailtiin toisia pitkään tuijotellen ja jos toinen (yleensä Juniori rohkeampana) uskaltautui liian lähelle toista, niin siitäkös taas murina ja sähinä yltyi.Kolme ensimmäistä yötä vietettiin eri huoneissa nukkuen. Nyt tilanne kissojen välillä on kuitenkin jo sen verran rauhallinen, että viime yö uskallettiin jo nukkua ilman suljettuja ovia! Huushollin isoin kukka tosin sai kyytiä yöllä Juniorin toimesta. Kukka nurin ja mullat pihalle ruukusta tuumi Juniori ja mamma oli vihainen... Loppu yö sujui kuitenkin onneksi rauhallisissa merkeissä.

Kukkien tuhoaminenhan sinällään ei mitään uutta kissoilta ole. Doriksen tultua taloon, kukkien määrä on puoliintunut ja vain sitkeimmät ovat enää jäljellä... Toivottavasti Juniori pian oppii jättämään kukat omaan rauhaansa.
Tutustuminen Doriksen ja Juniorin välillä on kuitenkin lähtenyt hienosti käyntiin! Parhaita kavereita ei vielä tietenkään olla, mutta uskalletaan jo kuitenkin haistella toista nenästä nenään ja samalla sängyllä tykätään nukkua. Ensimmäisiä yhteisiä juoksu-/väijymisleikejäkin on myös jo kokeiltu...

0 kommenttia juttuun “Tutustumista ja feromoneja”

Naukaise kommenttisi: